Suustra Coaching

Geen tips tegen onzekerheid

Na het volgen van een training voor het schrijven van blogs, kreeg ik de tip: ga in tip-vorm schrijven Dat levert zoveel meer lezers op. Mijn inspiratie kelderde naar nul-punt. Alsnog ging ik het proberen. Ik werd er onzeker van, van mijn tips tegen onzekerheid. Welke zekerheid hebben we eigenlijk? Waarom zijn we zo onzeker? 

Een onzeker gevoel hebben we allemaal wel eens, maar hoe is het als je hele leven bestaat uit onzekerheid. Telkens de prangende vraag in je hoofd: Kan ik het wel? Mislukt het niet? Ik durf het niet? Anderen zullen wel denken?  Hoe kan ik het zeker weten? Dat is geen leuk scenario.

Enerzijds komt onzekerheid uit je verleden.  Vanuit je geschiedenis kan het oorzaken hebben  bijvoorbeeld:

  • Je denkt dat je het niet goed genoeg kan. Misschien is het je vaak verteld  dat je het niet kon, zodat je hebt bent gaan geloven.
  • Daarna durfde je het niet meer te proberen. Je overtuiging is immers dat je het toch niet kan. Je probeert het te vermijden.
  •  Doordat je angstig bent geworden, durf je steeds minder risico’s te nemen.  
  • Met risico’s nemen heb je kans dat het niet lukt, of wel, dat is de onzekerheidsfactor. Stel dat het weer toch mislukt, dan faal je ook nog eens dubbel. Het is opgestapelde angst geworden. Doorspekt met angstige gevoelens. Het kan een patroon worden en patronen herhalen zich steeds opnieuw.
  • Om het vervelende gevoel te vermijden, ga je het compenseren. Voor de zekerheid ga je controleren. Hierin kan je doorschieten door alles te controleren. Controle op controle of…
  • Check, dubbel check.

Anderzijds is het leven ook onzeker. Het leven laat zich niet zeker weten, nooit eigenlijk. Je kan van iets uitgaan, het loopt vaak anders. Je weet veel dingen niet zeker, dat is het enige dat je zeker weet. Dat het leven zich niet laat leiden, dus probeer niet te lijden onder wat je niet kunt beheersen.

Wat nu te doen: je kan alles blijven doen en proberen. Ook als het risicovol is, je weet het niet zeker of je voelt je onzeker, ook dan kun je het proberen. Dat is misschien eng, want soms lukt het niet, soms moet je oefenen, soms lukt het toch. Er zijn vele mogelijkheden. Waarom zal je je laten beperken door onzekerheid?

Je kan toch, ondanks alles wat je tegenhoud, van alles proberen en doen. Je zal merken dat je meer kunt dan je denkt. Maar…
Je gedachten zullen heel hard schreeuwen: Doe het niet. Je kan het niet. Wat zal iedereen zeggen? Je bent dom als je het toch doet.
Dit zijn de oude gedachten patronen. Laat je gedachten maar tollen. En doe het toch, voor de ervaring, voor jezelf. Een ervaring van nu, van vandaag. Probeer te doen, de actie, de beweging te maken.

Categories
Recent Posts
Blog Nieuws